We ontvangen veel vragen over het onderhandelingsresultaat in de horeca voor een nieuwe cao 2025/2026. Daarom hebben we de meest gestelde vragen (en antwoorden) voor je onder elkaar gezet.
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op.
Onze cao-commissie heeft al een positief advies gegeven en nu ben jij aan zet. Breng je stem uit en laat ons weten of we akkoord moeten gaan!
De cao heeft een looptijd van 1 januari 2025 t/m 31 december 2026 (24 maanden).
Als je op het moment van de collectieve loonsverhoging 12 maanden of langer in dienst bent, heb je recht op de volgende loonsverhogingen:
Hierbij geldt dat je nooit minder mag verdienen dan het geldende nieuwe basisloon van de functiegroep waarin je bent ingedeeld.
Let op: voor de functiegroepen 1 en 2 gelden bovenstaande afspraken niet. Deze functiegroepen worden samengevoegd en volgen de verhogingen van het wettelijk minimumloon. Dit betekent dat per 1 januari 2025 de salarissen in deze functiegroepen (ook voor bovenschaligen*) worden verhoogd met 2,75%. De verhogingen per 1 juli 2025, 1 januari 2026 en 1 juli 2026 zijn nog niet bekend.
*Bovenschalig betekent dat je op 31 december 2024 of 31 december 2025 meer verdient dan het eindloon van jouw functiegroep.
**Binnenschalig betekent dat je op 30 juni 2025 een salaris hebt gelijk aan het basisloon of hoger maar niet meer dan het eindloon van jouw functiegroep.
Heeft je werkgever in het jaar 2024 een extra structurele loonsverhoging buiten de cao om gegeven? Dan kan hij dit met de cao-loonsverhoging(en) in 2025 verrekenen. Dit geldt ook voor afspraken die jouw werkgever al met je gemaakt heeft voor een loonsverhoging in 2025. Deze loonsverhoging mag worden verrekend met het percentage van de cao-loonsverhoging per 1 januari 2025 en 1 juli 2025.
Heeft jouw werkgever al een afspraak met je gemaakt voor een loonsverhoging in 2026? Dan mag deze loonsverhoging worden verrekend met het percentage van de cao-loonsverhoging per 1 januari 2026.
Let op: een verrekening mag nooit leiden tot een negatieve verrekening.
Door de verhogingen van het wettelijk minimumloon de afgelopen tijd staat het huidige loongebouw van de horeca gedeeltelijk (functiegroep 1 t/m 4) onder water. Dat willen we niet, omdat ervaring dan niet meer wordt beloond. Daarom is het noodzakelijk dat er een aantal aanpassingen worden doorgevoerd. De volgende aanpassingen worden eenmalig per 1 januari 2025 doorgevoerd:
Let op: val jij onder b? Dan heb je niet ook nog eens recht op de reguliere loonsverhoging die geldt per 1 januari 2025.
Het klopt dat de looneis van de FNV niet behaald is. Als zelfstandige bond volgen we de lijn van FNV, maar als onze leden vinden dat we moeten afwijken, dan doen we dat ook. De looneis van FNV gaat uit van koopkrachtbehoud en koopkrachtverbetering op basis van winstgevendheid. Helaas staat de winstgevendheid, en daarmee ook de marges in onze sector, onder druk.
In de cao horeca van 2024 hebben we loonsverhogingen van 8 tot 12% afgesproken. Dankzij de nieuwe cao komt daar gemiddeld nog 6% bij. Daarnaast gaat een cao niet alleen over loon, maar ook over andere thema’s. Zo hebben we nieuwe en betere afspraken gemaakt over de werk- en privé balans en het loyaliteitsverlof. Een onderhandeling is uiteindelijk geven en nemen.
Werkgevers die een loontabel toepassen die afwijkt van de cao moeten het feitelijk salaris* van een werknemer verhogen met de loonsverhogingspercentages waarmee de functiegroepen stijgen. Ook in dit geval mogen gegeven of toegezegde loonsverhogingen verrekend worden, zie vraag ‘Mag mijn werkgever een eerder gegeven of nog toegezegde loonsverhoging verrekenen?’.
*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's.
De periodiekstappen in de loontabel zijn straks niet meer bepalend, alleen richtinggevend. Jouw feitelijke salaris* mag dus afwijken van een periodiekbedrag. Dit geeft werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid toe te passen.
Let op: de cao horeca is een minimum cao. Jouw salaris mag dus nooit lager zijn dan het nieuwe basisloon van de functiegroep waarin je bent ingedeeld.
Onder de huidige cao heb je recht op een periodieke verhoging van 2% als je op 1 januari ten minste een vol kalenderjaar in dienst bent geweest als vakkracht** in dezelfde functie bij dezelfde werkgever. Deze afspraak blijft staan. Wel wordt in de nieuwe cao verduidelijkt dat het hier gaat om een prestatiebeloning op basis van beoordeling. Als je per 1 januari 2025 voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een prestatieverhoging, krijg je dus naast je reguliere loonsverhoging 2% extra loonsverhoging. Jouw werkgever mag van deze regeling afwijken met instemming van de OR of PVT in jouw bedrijf.
*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's.
** Een vakkracht is een medewerker van 18 jaar of ouder die vakervaren is. Dit betekent dat je minimaal aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:
- Je hebt minimaal 1976 ervaringsuren in dezelfde functie hebt gemaakt op of na je 18de verjaardag;
- Je hebt een erkend vakdiploma;
- Je bent ingedeeld in functiegroep 5 of hoger.
Als je functie-indeling wordt gewijzigd vanwege de geactualiseerde of nieuwe referentiefuncties per 1 januari 2025, dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor jou als het gaat om de indeling. Dat wil zeggen: bij een indeling in een lagere functiegroep, behoud je de indeling in de vorige (hogere) functiegroep. Deze afspraak wordt straks veiliggesteld in de nieuwe cao.
Als werknemer heb jij straks de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de beschrijving en/of waardering van je functie. Per 1 januari 2025 wordt er namelijk een Beroepscommissie Functie-indeling Horeca (BFH) opgezet. Onder de cao horeca 2024 kon je in zo’n geval alleen bij je leidinggevende of werkgever terecht. Straks kan je dus bij een externe commissie aankloppen.
De cao horeca 2024 bevat geen afspraken over promotie en dat leidde tot onduidelijkheden. Daarom hebben we hier in de nieuwe cao een afspraak over gemaakt.
Wanneer je promotie maakt naar een hogere functie, word je ingeschaald in de nieuwe functiegroep die hoort bij de bedrijfsfunctie waar je door je werkgever bent ingedeeld op basis van art. 4.1. Je feitelijke salaris* wordt met minimaal 1% verhoogd . Deze verhoging ontvang je vanaf de eerstvolgende salarisbetaling nadat je promotie hebt gemaakt. Je mag nooit minder verdienen dan het basisloon van de nieuwe functiegroep waarin je bent ingedeeld.
*Het feitelijk salaris is het werkelijke bedrag dat je ontvangt voor jouw werk, exclusief eventuele toeslagen, bonussen of andere extra's.
Een 20-jarige vakkracht* verdient per 1 januari 2025 100% van het vakvolwassen** loon. Onder de cao horeca 2024 is dat pas vanaf 21 jaar. Verder worden de staffels voor 18- en 19 jarigen met 10% verhoogd:
Het percentage bij je leeftijd geldt vanaf de dag dat je jarig bent.
* Een vakkracht is een medewerker van 18 jaar of ouder die vakervaren is. Dit betekent dat je minimaal aan één van onderstaande voorwaarden voldoet:
- Je hebt minimaal 1976 ervaringsuren in dezelfde functie hebt gemaakt op of na je 18de verjaardag;
- Je hebt een erkend vakdiploma;
- Je bent ingedeeld in functiegroep 5 of hoger.
** In de cao horeca 2024 heb je als vakkracht recht op het vakvolwassen loon als je 21 jaar of ouder bent. Vakvolwassen loon betekent dat je recht hebt op 100% van het basisloon dat hoort bij de bedrijfsfunctie waar je door je werkgever op bent ingedeeld. Ben je vakkracht en ben je tussen de 18 en 21 jaar dan ben je een jeugdige vakkracht en verdien je een afgeleid percentage van het basisloon.
Je ontvangt een minimum stagevergoeding van €400 bruto per maand bij een voltijd stageweek (5 dagen per week). Loop je minder dagen per week stage, dan ontvang je een bedrag naar rato:
Let op: dit geldt alleen als de stage wordt uitgevoerd in het kader van een HBO-opleiding of MBO-opleiding (beroepsopleidende leerweg).
Meeruren
Jouw werkgever kan je binnen de referteperiode* niet verplichten meer dan 10% aan meerwerk te verrichten. Komt het aantal meeruren daarboven, dan mag je een verzoek tot meerwerk weigeren. Voor arbeidsovereenkomsten met een omvang van minder dan 1040 uur per referteperiode geldt een afwijkend maximum van 104 uur aan meerwerk. Komt het totaal aantal meeruren daarboven? Dan mag je een verzoek tot meerwerk weigeren.
Onder de cao horeca 2024 geldt geen beperking van het aantal meeruren, wel geldt er een 10%-norm voor fulltimers. Door deze bepaling op te nemen in de nieuwe cao is de begrenzing van meerwerk voor parttimers en fulltimers straks gelijk.
*Een referteperiode is een periode van twaalf aaneengesloten maanden en loopt parallel aan het vakantiejaar (1 juni t/m 31 mei) of een kalenderjaar (1 januari t/m 31 december). De werkgever mag er ook voor kiezen om een andere periode van twaalf maanden als referteperiode aan te houden. Deze keuze moet dan in iedere arbeidsovereenkomst staan en geldt voor alle werknemers in het bedrijf.
Opnemen van tijd voor tijd
Als je overuren of meeruren maakt doe je dat op verzoek van je werkgever. Deze uren krijg je in eerste instantie gecompenseerd in tijd voor tijd.
In de nieuwe cao is afgesproken dat je zelf bij je werkgever mag aangeven wanneer je die tijd voor tijd uren wil opnemen. Je moet dit verzoek wel op tijd doen, namelijk voordat het rooster gemaakt is maar minimaal 3 weken van tevoren. Je werkgever kan het verzoek gemotiveerd afwijzen als de bedrijfsvoering zich hiertegen verzet, zoals bijvoorbeeld bij seizoensgebonden bedrijven het geval kan zijn.
Vakantieopbouw over overwerkuren
Over overwerkuren die je in geld gecompenseerd krijgt, ga je onder de nieuwe cao vakantie-uren opbouwen. Dit geldt niet als je deze uren als ‘tijd-voor-tijd' opneemt.
Als je 10 jaar of langer aaneengesloten bij dezelfde werkgever (of zijn rechtsopvolger) werkt, heb je recht op extra bovenwettelijke vakantie-uren. Het aantal uren dat je krijgt is afhankelijk van de lengte van je dienstverband.
Onafgebroken dienstjaren Extra vakantie-uren per kalenderjaar
≥ 10 jaar < 15 jaar 7,6 uren (1 dag)
≥ 15 jaar < 20 jaar 11,4 uren (1,5 dagen)
≥ 20 jaar < 25 jaar 15,2 uren (2 dagen)
≥ 25 jaar+ 19 uren (2,5 dagen)
Werk je parttime? Dan worden de extra vakantie-uren naar rato berekend. Je ontvangt de extra vakantie-uren op de datum dat je 10 jaar of langer in dienst bent bij jouw werkgever naar evenredigheid van het resterende vakantiejaar (of kalenderjaar). Vervolgens bouw je deze uren per vakantiejaar (of kalenderjaar) op. De uren verjaren na 5 jaar na de laatste dag van het kalenderjaar waarin je deze uren hebt gekregen.
Ben je actief voor FNV Horeca? Dan maak je met je werkgever afspraken over deelname aan landelijke bijeenkomsten en scholings- en vormingscursussen. Wanneer je hier onbetaalde vrije dagen, tijd-voor-tijd-uren of verlofuren voor moet opnemen, kom je in aanmerking voor een onkostenvergoeding. Wij betalen deze vergoeding en declareren deze kosten vervolgens weer bij Horeca Ontwikkel Platform (sociaal fonds).
In de cao horeca 2024 staat geen afspraak over vakbondsverlof.
Medezeggenschap is van belang voor goede arbeidsverhoudingen en een goede bedrijfsvoering. In de nieuwe cao staan daarom afspraken over wanneer jouw werkgever een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) moet oprichten. Ook staat uitgelegd wat jouw werkgever moet doen als er geen OR of PVT is.
Door deze bepaling over te nemen uit de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) wordt aan werkgevers en werknemers duidelijk gemaakt wat er in deze wet staat. De cao is bij velen namelijk meer bekend dan de WOR. Daarnaast is het makkelijker om de naleving van de cao te bewaken.
Cao-partijen hebben ook afgesproken om tijdens de looptijd van de nieuwe cao met elkaar in gesprek gaan over dit onderwerp. Het is namelijk belangrijk om te onderzoeken hoe we medezeggenschap onder de aandacht kunnen brengen.
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem contact met ons op.
Onze cao-commissie heeft al een positief advies gegeven en nu ben jij aan zet. Breng je stem uit en laat ons weten of we akkoord moeten gaan!
BezoekadresVeluwezoom 5
1327 AA Almere
Naar de uitgebreide
contactpagina
©2024 Alle rechten voorbehouden FNV Horeca.
Design by Gedachtegoed. Built by Mediacode.
We wijzen je op ons privacybeleid en onze voorwaarden.
Inloggen Mijn FNV Horeca