Regeling eerder stoppen met zwaar werk

23-10-2024

Na maanden van acties en stakingen is er zekerheid voor mensen met zwaar werk. De FNV heeft samen met andere vakbonden een regeling onderhandeld met minister Van Hijum, waardoor zij tot 3 jaar eerder kunnen stoppen. Piet Rietman, hoofdonderhandelaar, benadrukt: “Deze regeling biedt zekerheid voor iedereen met zwaar werk, ook voor mensen met een kleine spaarpot. Dit resultaat is te danken aan onze FNV-leden.

Wat is er afgesproken?

Onze inzet was altijd een permanente en verbeterde regeling voor mensen met zwaar werk. We wilden ook dat in de sectoren bepaald wordt wie er voor in aanmerking komen. Dankzij de acties in het openbaar vervoer, de bouw, metaalsector, industrie, schoonmaak, zorg en bij de politie hebben we dat allemaal binnengehaald!

Lees het hele onderhandelingsakkoord.

Hoe nu verder?

Nadat de nieuwe regeling is goedgekeurd door het FNV-ledenparlement en door de politiek, moeten we hem verzilveren aan de cao-tafels. Vanaf nu kunnen we betere afspraken maken voor mensen met zwaar werk. Aan de cao-tafel spreken we onder andere af wie er gebruik kan maken van de regeling en de exacte hoogte van het bedrag. Daar hebben we een sterke vakbond voor nodig. Piet Rietman: “We hebben gezien dat we veel kunnen bereiken als we samen de straat op gaan en in actie komen. Mocht het in Den Haag of aan de cao-tafels spaak lopen, dan staan we er weer, maar dan met meer mensen. Nu is het de tijd om je aan te sluiten bij de grootste vakbond en je collega’s vragen om dat ook te doen.

FNV Horecabond is blij met de ruimte die nu wettelijk geboden gaat worden en wij gaan met deze uitgangspunten onderzoeken of een RVU in onze sectoren financieel haalbaar en mogelijk is. In de contractcateringbranche is momenteel al een RVU-regeling van toepassing. 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.