Cao horeca 2024 algemeen verbindend verklaard

17-07-2024

Vanaf 17 juli 2024 is de cao horeca algemeen verbindend verklaard.

Dit betekent dat de cao nu van toepassing is op bijna alle werkgevers die een horecabedrijf hebben en personeel in dienst hebben. Het gaat om werkgevers die niet zijn aangesloten bij KHN en die wel onder de werkingssfeerbepaling van de cao vallen. Dit geldt ook voor bedrijven met nevenactiviteiten (maar geen contractcatering volgens die cao) zoals zorg, sport, onderwijs, recreatie, beurscomplexen, stations of luchthavens, zolang er ook horeca-activiteiten zijn.

Belangrijke punten van de cao
 

Wil jij weten wat jouw rechten en plichten zijn?

Download dan de cao horeca 2024.

 

LET OPDe cao wordt niet toegepast voor de onderneming of het deel van de onderneming waarvoor een andere rechtsgeldige cao geldt. Dat is het geval als voor die cao een Kennisgeving van ontvangst is afgegeven volgens artikel 4 van de Wet op de loonvorming. Als voorwaarde wordt gesteld dat deze cao tenminste een minimaal gelijkwaardig niveau heeft als de cao voor het horeca- en aanverwante bedrijf.

Werkgevers die (gedeeltelijk) vrijgesteld willen worden om de cao horeca toe te passen moeten dispensatie verzoeken aan cao-partijen. Zij zullen toetsen of aan de voorwaarden hiervoor wordt voldaan. Zolang er geen dispensatie is verkregen moet de cao horeca worden toegepast.

De cao horeca is tot stand gekomen door initiatief van de vakbonden FNV Horeca, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

NHG cao

Eerder dit jaar ontvingen we verontrustende signalen van werknemers waarvan de werkgever de overstap heeft gemaakt van de horeca cao naar de cao voor het Nederlands Horeca Gilde (NHG cao). Door de algemeen verbindend verklaring is een einde gekomen aan de onzekerheid en de verschillende arbeidsvoorwaardenregimes die binnen de branche toegepast konden worden. FNV Horeca maakt zich al jaren sterk voor goede arbeidsvoorwaarden in de horeca! De horeca cao is dé cao voor de horecasector.  

NHG heeft bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een verzoek (tot dispensatie) ingediend om de NHG cao te mogen blijven toepassen in plaats van de horeca cao. Dit verzoek is afgewezen. NHG kan nog tegen dit besluit in bezwaar gaan of een dispensatieverzoek indienen bij cao-partijen.

Veelgestelde vragen over de NHG cao
 

Ik ben in dienst van een werkgever die per 1 januari 2024 is overgestapt van de horeca cao naar de cao voor het Nederlands Horeca Gilde (NHG cao). Wat betekent dit voor mij?

Volgens mijn contract val ik onder de NHG cao. Wat geldt dan?

Wat als ik een addendum heb getekend voor de NHG cao?

 

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan eenvoudig contact op met ons Contactcenter.

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.