Heb ik recht op een periodieke verhoging?

01-07-2024

Vanaf 1 januari 2023 heb je als horeca vakkracht van 21 jaar of ouder met een feitelijk loon tussen het basis- en eindloon op 31 december van het jaar daavoor jaarlijks recht op een periodieke verhoging van 2%. De periodieken, ook wel tredes genoemd, vind je in de loonschaal van de cao horeca waarin je bent ingedeeld. 

Om in aanmerking te komen voor een periodiek moet je op 1 januari ten minste een vol kalenderjaar in dienst zijn geweest als vakkracht in dezelfde functie en bij dezelfde werkgever. Om dit systeem van periodieken vanaf 1 januari 2023 toe te kunnen passen moest je werkgever je verplicht vóór deze datum eenmalig in het periodieksysteem plaatsen.

Let op:


Helaas hebben we in de praktijk gezien dat lang niet alle werknemers per 1 januari 2023 ingedeeld waren in een periodiek. Dat het belangrijk is dat je in een periodiek wordt ingedeeld blijkt wel uit de cao afspraken die we voor 2024 hebben gemaakt. De loonsverhoging die je krijgt is niet alleen afhankelijk van de functiegroep waarin je zit, maar ook van de vraag of en zo ja in welke periodiek je bent ingedeeld. Na toepassing van de loonsverhoging per 1 januari 2024 zou iedereen die niet op basis- of eindloon zit in een periodiek moeten zitten.

In de nieuwe cao hebben wij een afspraak opgenomen waarin staat dat jouw werkgever verplicht is je schriftelijk te informeren over in welke functiegroep en periodiek jij bent ingedeeld. Hierdoor voorkom je discussies, wordt duidelijk waar jij recht op hebt en zorgen we ervoor dat de cao beter kan worden nageleefd. Weet je niet in welke functiegroep en periodiek je bent ingedeeld? Vraag je werkgever daar dan naar en wijs hem op de afspraken in de cao horeca.

 

Eenvoudig jouw loon checken?

FNV Horeca vindt het belangrijk dat jij weet wat je hoort te verdienen. Om je daarbij te helpen kun je in onze rekentool eenvoudig binnen een aantal stappen zelf checken op welk loon jij minimaal recht hebt.



Heb nog vragen of wil je meer informatie over de periodieke verhoging in de horeca? Neem dan contact op met ons Contactcenter.

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.