Wie zitten er aan de onderhandelingstafel?

17-09-2024

Afgelopen maanden hebben we ons voorbereid op de onderhandelingen voor een nieuwe horeca cao per 1 januari 2025. Wij zijn erg blij dat al duizenden horecamedewerkers onze enquête hebben ingevuld, waardoor we een goed beeld hebben van wat er speelt en leeft onder jullie. 

Op nummer 1 staat een eerlijke loonsverhoging. Daarna volgt de aanpak van werkdruk in combinatie met een betere werk-privébalans en op nummer 3 staan de toeslagen. Het is ook mooi om te zien is dat de afspraken uit de cao’s van 2022-2023 en 2024, zoals het op tijd bekendmaken van de roosters, twee aaneengesloten dagen vrij en het beperken van overwerk, in de praktijk goed werken. Daar doen we het voor!

Inmiddels hebben we het eerste informele gesprek met Koninklijk Horeca Nederland (KHN) gehad en 1 oktober 2024 starten de onderhandelingen. We gaan ons uiterste best doen om een goede cao af te sluiten die aansluit bij de wensen en behoeften van horecamedewerkers. Ik vind het belangrijk dat we bij elke cao de arbeidsvoorwaarden blijven verbeteren, zodat de horeca een vak blijft waar je graag in werkt en waar je waardering voor krijgt. Daar zet ik mij graag voor de volle 100% voor in!

En dat doe ik niet alleen. Samen met mijn collega Edwin Vlek en cao-commissie lid Frank van den Berk zorgen we ervoor dat de stem van de horecamedewerker gehoord wordt aan de onderhandelingstafel!

Marlotte Ferouge 
Bestuurder FNV Horeca

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sinds 2018 onderhandel ik namens FNV Horeca voor de cao in de horeca. De afgelopen jaren hebben we mooie successen behaald en de cao op verschillende punten verbeterd. Ook dit jaar willen wij die lijn voortzetten, maar het wordt een flinke uitdaging.

Door de sterke stijging van het wettelijk minimumloon (WML) is er een scheve verhouding ontstaan in de loonschalen van de cao. Startende medewerkers in de laagste loonschalen verdienen bijna hetzelfde als iemand die wat langer in het vak zit en/of een zwaardere functie uitvoert. Met de cao voor 2024 hebben wij die balans grotendeels hersteld, maar omdat het WML per 1 juli 2024 weer is gestegen, staan we opnieuw voor de uitdaging om te zorgen dat ervaring goed wordt beloond. Uit onze enquête blijkt dat 94% van de horecamedewerkers dit belangrijk vindt. Een duidelijk signaal waar wij mee aan de slag gaan. 

Samen met onze cao-commissie gaan we een passend loonvoorstel doen dat ervaring beter loont. Want niet alleen voor jullie, maar ook voor ons is het belangrijk dat werken in de gastvrijheid blijvend loont. Waarbij we oog houden voor iedereen in de sector: jong, oud, ervaring of starter.  

Ik ga me daar hard voor maken. En ik hoop dat jullie met me meedoen, samen staan we sterker en bereiken we meer!

Edwin Vlek
Voorzitter FNV Horecabond

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Beste mede horecatijgers,

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Frank van den Berk, werkzaam als Chef-kok bij een mooi restaurant bij een Golfbaan in Brabant. 

Ik ben al 16 jaar lid van de horecabond, waarvan de laatste 5 jaar als actief cao commissie lid. Vanuit deze rol ben ik gekozen als toehoorder tijdens de komende cao onderhandelingen horeca. Voor mij een grote eer om gekozen te worden en alle horecatoppers te mogen vertegenwoordigen tijdens de onderhandelingen.

Mijn rol tijdens de onderhandelingen zal vooral bestaan uit het vertalen van afspraken en regels uit de cao naar het bedrijfsleven. Het uitleggen van consequenties die sommige regels of plichten hebben als je die wijzigt op de bedrijfsvloer. Een heel mooi voorbeeld is een afspraak die we vorig jaar hebben behouden tijdens de toenmalige onderhandelingen: 3.3. Dienst- en werkrooster. Werkgever maakt dat rooster ten minste 3 weken van tevoren bekend.

De werkgeversorganisatie was hier sceptisch over en zag alleen problemen dat het moeilijk was om dit rooster technisch mogelijk te krijgen. Zij wilden terug naar 2 weken van tevoren. Vanuit mijn rol als toehoorder en functie van Chef-kok (waarbij ik zelf ook rooster) kon ik heel goed uitleggen dat dit wel degelijk mogelijk is en dat ik zelfs verder vooruit rooster dan wat we nu hebben afgesproken.

Ik kijk enorm uit naar de onderhandelingen en heb er erg veel zin in. We gaan ons wederom inzetten om onze sector weer een stukje mooier en toekomstbestendiger te maken.

Samen maken we ons hard voor een mooie sector!

Frank van den Berk
Actief lid FNV Horeca

Blijf op de hoogte

We houden je de komende periode op de hoogte van het vervolg van het cao proces. Laat je gegevens achter en ontvang automatisch alle informatie

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.