Cao-onderhandelingen horeca dit najaar van start

26-08-2024

In onze eerdere blogs vertelden we jou al over onze cao campagne en het onderzoek waarin wij vragen wat horecamedewerkers  anders of beter willen zien in de nieuwe cao. De enquête wordt gelukkig goed ingevuld en onze bedrijfsbezoeken worden zeer positief ontvangen.

Vorige keer stond ik al even stil bij de tussentijdse top 4. En die komt goed overeen met de ervaringen die ik terugkrijg uit de bedrijfsbezoeken en de enquêtes die de afgelopen weken weer ingevuld zijn.

Wat doen wij vervolgens met de input?
Als de ophaalsessie voorbij is,  bespreken we de uitkomsten van de enquête met onze cao-commissie. De cao-commissie is een belangrijk orgaan binnen onze vakbond en gaat over alles wat met cao en arbeidsvoorwaarden te maken heeft. In de cao commissie zitten actieve leden van FNV Horeca. Samen met hen bepalen we onze inzet voor aan de onderhandelingstafel. Op basis van jullie input uit het onderzoek stellen we vervolgens een brief op met de punten die wij tijdens de onderhandelingen willen inbrengen, de zogenoemde ‘voorstellenbrief’. Ook de andere partijen bij de cao, het CNV en KHN zullen dat doen. Het uitwisselen van de voorstellenbrieven is de start van het onderhandelingstraject. Dit najaar gaan we beginnen.

Hoe lang het onderhandelen uiteindelijk zal duren is van te voren niet te zeggen. Soms komen we er niet direct uit en moeten we opnieuw met de cao commissie in gesprek om de (aangepaste) inzet te bespreken.

Als er een onderhandelingsresultaat ligt bespreken we dat eerst weer met de cao commissie. Daarna wordt het voorgelegd aan alle medewerkers in de sector. Leden van FNV Horeca hebben daarbij een beslissende stem, niet-leden een raadgevende stem.

Voorlopig zijn we echter nog niet zover en zitten we nog een aantal weken in de ophaalfase. Heb jij je mening nog niet gegeven, doe dat dan snel. Het gaat immers over jouw arbeidsvoorwaarden. Hoe meer input we hebben, hoe beter we weten wat ons te doen staat en hoe sterker we staan om een goede cao af te sluiten voor deze mooie sector! 

In de volgende blog zullen wij de onderhandelingsdelegatie van FNV Horeca aan je voorstellen.

Marlotte Ferouge
Bestuurder FNV Horeca

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.