Verbeteringen zijn hard nodig, nu aan de slag!

04-11-2021

Onze campagne ‘Laat je horen voor een betere cao’ is ten einde gekomen. Althans, we sluiten onze mobiele tour door Nederland af en leggen de focus op de cao-onderhandelingen die in november zullen starten.

Afgelopen maanden heb ik veel horecamedewerkers live gesproken. En wat mij uit deze gesprekken het meest is bijgebleven is de passie waarmee zij over hun werk spreken. Ondanks alle negatieve kanten, volgen ze hun hart en blijven ze hun vak trouw. Om gasten een mooie beleving te geven en fijn binnen een team te kunnen werken.

Wat ik steevast hoorde was: ‘Ik houd van m’n werk, bijna tegen wil en dank.’ Door de beperkte  vastigheid en een lage beloning, kan men bijvoorbeeld moeilijk aan een huis komen. Zelfs een huurhuis wordt al steeds moeilijker.  Niet alleen in grote steden, maar ook minder drukke delen van Nederland zijn inmiddels onhaalbaar én onbetaalbaar voor veel horecatijgers.

Ik sprak ook collega’s die - door hun liefde voor het vak -  hun eigen liefde op het spel zetten. Waarbij de partner geen begrip meer kan opbrengen voor de lange dagen, altijd maar werken als de ander vrij is en er nooit iets gezelligs samen gepland kan worden omdat het rooster pas een paar dagen van tevoren bekend is.

Ook sprak ik met ervaren collega’s die na hun 35e wél in de horeca zijn blijven werken. Ondanks dat hun pensioenopbouw belabberd is en de zware werkomstandigheden een grote lichamelijke impact hebben naarmate men ouder wordt. Het gaat hier om mensen waarbij hun werk hun leven is geworden. En die na hun pensioen in een zwart gat dreigen te vallen omdat ze nooit tijd gehad hebben om een leven náást het werk op te bouwen. Onze rotsen in de branding die de sector draaiend houden en de nieuwe garde opleiden! Harde werkers die een standbeeld verdienen!

Hans Steenbergen, horeca goeroe zei recent: "Het feit dat er 100.000 mensen de branche uit zijn gegaan is overmacht; het gegeven dat er zo weinig terugkeren is reden voor diepgaande zelfreflectie. Moet voor de medewerkers de beloning niet beter, de werktijden redelijker, de werkdruk normaler? Moet voor de ondernemers de beloning niet beter, de werktijden redelijker, de werkdruk normaler? En hoe gaan we gezondere businessmodellen voor elkaar krijgen? Het is daarom hoog tijd voor een nieuw collectief initiatief."


Je hoort vaak: werken in de horeca is nooit een feestje geweest en dat zal ook altijd zo blijven, ondanks alle pogingen om de sector te veranderen.
Mijn antwoord hierop is: laten we nu eindelijk eens over onze schaduw stappen en niet in het verleden blijven hangen. Terugkijken heeft alleen zin om te leren van gemaakte fouten. De tijd is nu rijp om zélf een koers uit te stippelen. Vooruit te kijken.  Waarbij de stem van de horecamedewerker van cruciaal belang is.

Mijn doel is ervoor te zorgen dat onze mensen gekoesterd worden. En zij hét gereedschap in de vorm van goede arbeidsvoorwaarden én waardering krijgen om te kunnen floreren. Te bloeien en te groeien. Waardoor ook de sector zal groeien. Ik maak me hier hard voor. Doe je mee?

Edwin Vlek
Bestuurder FNV Horeca

 

 

 

Inloggen Mijn FNV Horeca

Wachtwoord vergeten?
Nu registreren.